Facebook

Manioková (tapioková) mouka, škrob

Tapioca mouka

Tapioková mouka je přirozeně bezlepková surovina, která má jemnější konzistenci než třeba amarantový nebo kukuřičný škrob. Obsahuje 98 % maniokového škrobu a 2% vody. Vyrábí se z hlízy manioku jedlého, původní rostliny Jižní Ameriky a Západní Indie.

Z tapioky připravíte lahodný pudink, kaši, bezlepkové pečivo, ale můžete ji použít i jako zahušťovadlo do polévek (na způsob krupek nebo kapané zavářky), nebo jako poleva na ovocné koláče (náhrada želatiny).

Nutriční hodnoty ve 100 g maniokového škrobu
Energie 1500 kJ, bílkoviny (Protein) 0,19 g, tuk (Fat ) celkem 0,02 g, cholesterol 0 mg, sacharidy 93 g, cukry 0,6 g, vláknina 0,9 g, Selen Se 0,8 mikrogramů, sodík Na 1 mg, draslík K 11 mg, hořčík Mg 1 mg, fosfor P 7 mg, zinek Zn 0,12 mg, vápník Ca 20 mg, železo Fe 1,58 mg, měď Cu 0,02 mg, mangan Mn 0,11 mg, vitamin B6 0,008 mg, kyselina listová – celkem 4 mg, cholin 1,2 mg, přirozený zdroj omega-3 a omega-6 mastných kyselin, sůl 52,50 mg ( 0,05 g)

Balení 400g, datum minimální trvanlivosti je vyznačeno na etiketě, uchovávejte v suchém prostředí.


TAPIOCA CHEESE BREAD ("Pão de Queijo") – brazilský sýrový chléb.

Výborný bochánek k silné ranní kávě.

Základní recept:
1) jedno balení (400 g) tapioca mouky
2) 160-180 g jemně strouhaného sýra
3) dvě malá vejce nebo jedno velké
4) jednu čajovou lžičku soli
5) krabička 250 ml kokosového mléka nebo 250 ml smetany na vaření
6) 3 – 4 lžíce kokosového oleje ( může být i jiný rostlinný olej).

Vše v míse smícháte dřevěnou vařečkou a nadávkujeme např. do formy 24 mini muffinů a dáme péct do vyhřáté trouby (220-250 °C) asi na 25-30 minut. Dávka je zhruba na dva plechy.